"Moskova İnsanları" sergisi İzmir'de açılıyor

Paris’te yaşayan dünyaca ünlü fotoğraf sanatçısı Ahmet Sel, “Moskova İnsanları” adını verdiği fotoğraflarıyla SSCB’nin düşüş ve yok oluş sürecini farklı bir bakış açısıyla gözler önüne seriyor. Sel’in Avrupa’nın çeşitli kentlerinde sergilenmiş olan “Moskova İnsanları” fotoğraf sergisi İzmir’de açılıyor.

"Moskova İnsanları" sergisi İzmir'de açılıyor
05 Kasım 2021 - 14:47

2003 yılında Fransa’da Fuji Basın Fotoğrafı ödülünü kazanan dünyaca ünlü fotoğrafçı Ahmet Sel, 1990-2000 yılları arasında Moskova’da  yaşadığı bir dönemi fotoğrafladığı “Moskova İnsanları”  sergisini İzmir’de de açıyor.

“Çok heyecanlıyız. Ne de olsa İzmir, çocukluğumun ve ilk gençliğimin kenti” diyen Ahmet Sel, “1990 – 2000 yılları arasında yaşadığım Moskova’da gerçekleştirdiğim, Sovyetler Birliği’nin yıkılışından hemen sonra çekmeye başladığım portrelerle içinde belirsizlik, kaos, yokluk ve geleceğe dair soruları barındıran tarihsel süreci bireyler üzerinden anlatmayı deneyimledim” diyor.

Türkiye’de ilk kez Beyoğlu Yapı Kredi Kültür Merkezinde 2004 yılında gösterilen  “Moskova İnsanları” fotoğraf sergisi, 6 Kasım Cumartesi günü, İzmir’de Soviet Gallery’de açılıyor.

Portrelerdeki kişilerin bilgilerinin güncellendiği ve ilk defa iki videonun da gösterileceği sergi İzmirli sanatseverleri ağırlamayı bekliyor.
 

Ahmet Sel kimdir?

Ahmet Sel 1981’den 2008’e kadar Fransa ve Rusya’da yaşadı. Fransız televizyonu La Cinq’te “grand reporter” ve daha sonra Moskova muhabiri olarak çalıştı, 1995-2000 yılları arasında Sipa Press fotoğraf ajansının Moskova bürosunu yönetti, 2004-2005 yıllarında Paris’te Sipa Press’in Genel Yayın Yönetmeni olarak görev yaptı. 2012-2019 yılları arasında Anadolu Ajansı Görsel Haberler Yayın Yönetmeni olarak çalıştı. 2019’dan bu yana kendi stüdyosunda kişisel fotoğraf çalışmalarının yanı sıra danışmanlık, workshop, proje danışmanlığı konularında çalışmaktadır.

Sel, çalışmalarını ortak belleği konu alan portre ve belgesel alanında yoğunlaştırıyor. Fotoğrafları Le Monde, Paris Match, VSD, Corriera della Serra, The New York Times, Walrus, Télérama, L’Express vb. dergi ve gazetelerde yayımlandı, yurt içi ve yurt dışında çok sayıda kişisel ve kollektif fotoğraf sergilerinde gösterildi.

Ahmet Sel’in fotoğrafları Fransa Ulusal Göç Müzesi (CNHİ), FNAC, İstanbul Modern ve Yapı Kredi koleksiyonlarında bulunmaktadır.

Kitapları:

Gens de Moscou, Catleya Editions, Paris 2001

Moskova insanları, Yapı-Kredi Yayınları, İstanbul 2003

Kaboul, portraits posés , Editions Horizon illimité, Paris 2003

Galop, Editions Horizon illimité, Paris 2003

Koç, A story of Philanthropy in Modern Turkey, Democratic Books 2011

Davutpaşa Orta 3, Aras Yayınları 2012 

YORUMLAR

  • 0 Yorum